Перехід до вмісту

Фотографія

Політична тема

• Будь ласка, увійдіть в систему, щоб відповісти
18832 відповідей у цій темі

Опитування: Вибори міського голови 2020 (65 учасник (и) подав (а) голоси)

За кого плануєте голосувати у другому турі

1. Мамай Олександр (6 голос [9.23%])

Відсоток голосів: 9.23%

2. Іващенко Сергій (33 голос [50.77%])

Відсоток голосів: 50.77%

3. не голосуватиму (22 голос [33.85%])

Відсоток голосів: 33.85%

4. Зіпсую бюлетень (4 голос [6.15%])

Відсоток голосів: 6.15%

!Голосуйте! Гості не можуть голосувати

#14521 tafic

tafic

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 2 498 повідомлення
  • Ім'я:Таня

Нагороди

Опубліковано 04 травень 2019 - 20:56

Навіщо цитувати слова вченої, вдаючі їх за свої? Ну то таке...

Відредаговано tafic, 04 травень 2019 - 20:57.

#14522 mnadiyka2009

mnadiyka2009

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 594 повідомлення
  • Місто:Полтава
  • Ім'я:Надя

Нагороди

Опубліковано 04 травень 2019 - 21:08

А в цьому році це не актуально? ;-) Вони ще з початку прошлого року відмовились від російської, а нам тим більше потрібно було зробити це давно!

Я не писала,що актуально,а що ні!!!Закон про мову підтримую,і так само вважаю,що його потрібно було прийняти давно!Тільки чому саме зараз вирішили прийняти?думаю,що питання риторичне...

#14523 mnadiyka2009

mnadiyka2009

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 594 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 04 травень 2019 - 21:16

ви думаєте, щось змінилось?) сумніваюсь.

В Казахстані живе дядя, змінюється в кращу сторону.
Щодо співвідношення зп і комунальних,то в нас набагато гірші умови,ніж в них (((
З його зп йде на оплату газу 15%(живе в приватному будинку 70кв.м.),хоча працює арматурником.Якщо взяти зп середньостатистичного українського арматурника і такий будинок,то явно не 15 треба буде викласти за газ.

#14524 mnadiyka2009

mnadiyka2009

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 594 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 04 травень 2019 - 21:19

Так а хто забороняє вільно користуватися іншими мовами? Російську навіть не згадую...
Але смішно і цинічно коли, посадовці не говорять державною мовою...
Мене на роботі змушували писати своє прізвище, ім'я на російській - «бо так треба». То за останній рік майже весь документообіг перейшов на українську - і це круто!

Я взагалі не можу зрозуміти,чому в нашій країні до цього часу з проголошення незалежності ще в деяких державних установах є документообіг на російській (
Вважаю,що закон про мову потрібно було прийняти ще за часів першого президента!

#14525 Alice_88

Alice_88

Dancing in the rain

• Довгожителі
  • 6 800 повідомлення
  • Ім'я:Юлия

Нагороди

2          2   

Опубліковано 04 травень 2019 - 21:22

В Казахстані живе дядя, змінюється в кращу сторону.
Щодо співвідношення зп і комунальних,то в нас набагато гірші умови,ніж в них (((
З його зп йде на оплату газу 15%(живе в приватному будинку 70кв.м.),хоча працює арматурником.Якщо взяти зп середньостатистичного українського арматурника і такий будинок,то явно не 15 треба буде викласти за газ.

я мала на увазі, чи змінилось щось стосовно тої статті) тобто заборона на російську, думаю, є.

#14526 Kalinna

Kalinna

Faber est suae quisque fortunae

• Довгожителі
  • 8 669 повідомлення
  • Місто:Полтава, Сади 2
  • Ім'я:Інна

Нагороди

2            

Опубліковано 04 травень 2019 - 21:29

Я не писала,що актуально,а що ні!!!Закон про мову підтримую,і так само вважаю,що його потрібно було прийняти давно!Тільки чому саме зараз вирішили прийняти?думаю,що питання риторичне...

Так його лише прийняли зараз, а подали півтори роки тому;-)

Я взагалі не можу зрозуміти,чому в нашій країні до цього часу з проголошення незалежності ще в деяких державних установах є документообіг на російській (
Вважаю,що закон про мову потрібно було прийняти ще за часів першого президента!

Так, але у нас були діячі, які у 2012 році прийняли закон, що обмежував українську більше ніж за часів СРСР (лише у 2018 його заборонили і визнали не конституційним)

#14527 Ксаночка

Ксаночка

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 1 620 повідомлення
  • Ім'я:Оксана

Опубліковано 04 травень 2019 - 21:51

Навіщо цитувати слова вченої, вдаючі їх за свої? Ну то таке...

я цитату взяла в лапки, якщо ви не помітили) єдине, що не вказала,  кому належать ці слова (  і вибачте, не вдаючи, а правильніше  - видаючи
( згідно вашого констексту) ......але нехай, це теж опустимо)))))) ми ж всі аж дуже -  дуже великі знавці українського правопису))))і я теж така, так що без образ)

Відредаговано Ксаночка, 04 травень 2019 - 21:53.

#14528 Tala

Tala

Мама

• Довгожителі
  • 6 109 повідомлення
  • Ім'я:Наталия

Нагороди

Опубліковано 04 травень 2019 - 21:56

Девочки, по-моему, вы заблукали в дебрях своих рассуждений, не?
Я честно все сообщения прочитала и нить прений потеряла где-то посередине)
Без обид)

Відредаговано Tala, 04 травень 2019 - 21:56.

#14529 tafic

tafic

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 498 повідомлення
  • Ім'я:Таня

Нагороди

Опубліковано 04 травень 2019 - 22:04

я цитату взяла в лапки, якщо ви не помітили) єдине, що не вказала, кому належать ці слова ( і вибачте, не вдаючи, а правильніше - видаючи
( згідно вашого констексту) ......але нехай, це теж опустимо)))))) ми ж всі аж дуже - дуже великі знавці українського правопису))))і я теж така, так що без образ)

я помітила, що ви відреагували повідомлення

#14530 Ксаночка

Ксаночка

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 1 620 повідомлення

Опубліковано 04 травень 2019 - 22:29

я помітила, що ви відреагували повідомлення

ВідреДагувала, і дописала його, бо не закінчила свою думку( постійно відволікаюсь на підготовку до ДПА)

#14531 Ksun

Ksun

Абітурієнтка

• Активістки
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 311 повідомлення
  • Ім'я:Ксения

Опубліковано 04 травень 2019 - 23:14

Я жила много лет в Казахстане,хорошо знала казахский язык,но когда в 1985-1986 казахи начали переворачивать транспорт с русскими,избивать их на улице и т.п,мы переехали жить на Украину.Многие мои одноклассники уезжали из Казахстана в Россию,на Украину в основном.Постепенно ситуация менялась в лучшую сторону,озлобленность утихала.Уровень жизни в Казахстане сейчас намного лучше,чем в Украине.
На Украине выучила украинский язык.Но дома мы разговаривали на русском,все друзья-знакомые-тоже.
Когда появились дети,пошли учится в укр.школу.Но дома и с друзьями также общаются на русском.
А вот когда переехали в Полтаву и дочь здесь пошла в школу,очень многие ее одноклассники говорили уже на украинском.И даже смеялись с нее,с ее нормального русского.Сами,конечно,многие говорили на ужаснейшем суржике...
Я знаю украинский,на когда начинаю на нем разговаривать,получается смешно.Особенно смеется старшая дочь,которая учится на ЗУ.
Дома то все на русском...
Ну,как-то так.

Відредаговано Ksun, 04 травень 2019 - 23:20.

#14532 Мама Лена

Мама Лена

ветер перемен...

• Довгожителі
  • 20 412 повідомлення

Нагороди

2            

Опубліковано 04 травень 2019 - 23:21

Такое впечатление, что 73%, избравшие себе президента, жалуются, что их ущемляют 25%.
Цирк, ей-богу.

#14533 Alice_88

Alice_88

Dancing in the rain

• Довгожителі
  • 6 800 повідомлення

Нагороди

2          2   

Опубліковано 05 травень 2019 - 00:07

Нагадало. В моєї мами є знайома, яка півжиття прожила в Узбекистані, пару років тому повернулись з чоловіком сюди, бо "русских узбеки притесняют ужасно". А потім виявилось, що її чоловік фанатік Путіна, русского мира і тд і не гребував про це розказувать там, говорити виключно російською, бо "нечего ущемлять" і вести себе, як і купа інших русскіх, з позиції "старшого брату" над "этими узкоглазыми". По його ж словам, "мы им культуру привезли, цивилизацию, а они...". І дуже дивувався, чого ж притісняють і гараж спалили.
Я не знаю, що там в Казахстані було з автобусами, просто нагадало.

#14534 Светлана

Светлана

Чудеса случаются!

• Довгожителі
  • 5 807 повідомлення

Нагороди

3    2    4    2    2   

Опубліковано 05 травень 2019 - 00:18

Де тут смайл «рукалицо»? Живучи в Україні, маємо виправдовуватися за українську мову. Ущемили, бляха муха, російськомовних.
Я виросла в Полтаві і ходила в найближчу школу- українську, а половина сусідів бігали пару км в російську, бо престижно?? не знаю, тільки батьки в них, за малим виключенням були зовсім не русские.
В юності, гуляючи в місті всі переходили на російську, бо коли ти говориш українською, то перше, що питали - ти з села?
Зараз в моєму оточенні більшість говорить українською , та при розмові зі сторонніми майже всі переходять на російську( чому???
Ми звикли. Знаємо, але не говоримо. Нам багато років вбивали в голову, що російська це круто, а українська так собі, що какаяразніца. Але різниця є. І це нормально розвивати українську в Україні.
Я десять років тому не могла дитині нормальної книжки дитині купити українською мовою. Крім народних казок майже нічого не було, а те, що було, не можливо було читати, язик заплітався! Які там сучасні автори? Не чули. Класика вся російською. Та навіть зараз зайдіть на Ютуб і пошукайте казки українською, майже немає. Дитячі пісні украінською? Хтось пише крім Наталіі Май? По телевізору більшість розважальних передач російською. Не в усіх програмах є український інтерфейс... Все це не виникне з неба і саме не на малюється. І так, потрібні квоти, потрібен закон. І треба вчитися.
Я зараз згадую свою вчительку української мови і літератури, ще зовсім молода прийшла до нас, може й зразу після інституту. От вона говорила гарною українською, не суржиком і розказувала, що найважче було звикнути на підсвідомості говорити прості фрази. В нас намертво засіло і в‘ілося оце - передайте за проезд, спасибо, до свидания, видаєш вже на автоматі.... Я досі автоматично переходжу на російську, коли до мене звертаються російською, навіть коли впевнена, що людина розуміє українську.

#14535 Alice_88

Alice_88

Dancing in the rain

• Довгожителі
  • 6 800 повідомлення

Нагороди

2          2   

Опубліковано 05 травень 2019 - 01:14

В нас намертво засіло і в‘ілося оце - передайте за проезд, спасибо, до свидания, видаєш вже на автоматі.... Я досі автоматично переходжу на російську, коли до мене звертаються російською, навіть коли впевнена, що людина розуміє українську.

100%, моя мама, яка ніколи не переходить на російську в розмові (да, говорить суржиком "ужасным", як тут писали), в грі з моїм сином видає отакі якісь фрази російською, що в'їлися на підсвідомому рівні, сама не може пояснити чому.
А коли я йшла в перший клас, ближча до нас школа була російськомовна, 33, прям поруч з домом, тато і брат наполягали, що нічого, хай вчиться на російській, а мама сказала :"ні, потім університет українською, а вона не буде розуміти елементарні терміни, та і взагалі в Україні жити" і водила мене в 31 через 2 дороги) і я рада цьому, бо на першому курсі була в нас одна викладач, яка пояснювала математичну дисципліну інколи російськими назвами, то здогадатись було важко, про що вона, а уявляю, якби такою дивиною було все українською потім мені.

Відредаговано Alice_88, 05 травень 2019 - 01:18.

#14536 Ксаночка

Ксаночка

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 1 620 повідомлення

Опубліковано 05 травень 2019 - 02:08

Де тут смайл «рукалицо»? Живучи в Україні, маємо виправдовуватися за українську мову. Ущемили, бляха муха, російськомовних.
Я виросла в Полтаві і ходила в найближчу школу- українську, а половина сусідів бігали пару км в російську, бо престижно?? не знаю, тільки батьки в них, за малим виключенням були зовсім не русские.
В юності, гуляючи в місті всі переходили на російську, бо коли ти говориш українською, то перше, що питали - ти з села?
Зараз в моєму оточенні більшість говорить українською , та при розмові зі сторонніми майже всі переходять на російську( чому???
Ми звикли. Знаємо, але не говоримо. Нам багато років вбивали в голову, що російська це круто, а українська так собі, що какаяразніца. Але різниця є. І це нормально розвивати українську в Україні.
Я десять років тому не могла дитині нормальної книжки дитині купити українською мовою. Крім народних казок майже нічого не було, а те, що було, не можливо було читати, язик заплітався! Які там сучасні автори? Не чули. Класика вся російською. Та навіть зараз зайдіть на Ютуб і пошукайте казки українською, майже немає. Дитячі пісні украінською? Хтось пише крім Наталіі Май? По телевізору більшість розважальних передач російською. Не в усіх програмах є український інтерфейс... Все це не виникне з неба і саме не на малюється. І так, потрібні квоти, потрібен закон. І треба вчитися.
Я зараз згадую свою вчительку української мови і літератури, ще зовсім молода прийшла до нас, може й зразу після інституту. От вона говорила гарною українською, не суржиком і розказувала, що найважче було звикнути на підсвідомості говорити прості фрази. В нас намертво засіло і в‘ілося оце - передайте за проезд, спасибо, до свидания, видаєш вже на автоматі.... Я досі автоматично переходжу на російську, коли до мене звертаються російською, навіть коли впевнена, що людина розуміє українську.

Чому немає на Ютубі казочок і пісень дитячих українською?
Онучка кожного дня з великим захопленням слухає пісеньки та казочки:

https://www.youtube....9DuGtY0g/videos
 https://www.youtube....oject/playlists

Відредаговано Ксаночка, 05 травень 2019 - 02:22.

• mitera це подобається

#14537 Ksun

Ksun

Абітурієнтка

• Активістки
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 311 повідомлення
  • Ім'я:Ксения

Опубліковано 05 травень 2019 - 08:37

Научитесь,для начала,уважать людей,отличающихся хоть чем-то от вас!
И не о каком ущемлении не писала.С радостью бы говорила на "мелодійній українскій",если бы слышала ее чаще!

#14538 Marusja

Marusja

Докторка мамських наук

• Довгожителі
  • 13 201 повідомлення

Нагороди

2             2   

Опубліковано 05 травень 2019 - 08:48

И не о каком ущемлении не писала.С радостью бы говорила на "мелодійній українскій",если бы слышала ее чаще!

Завжди є "якщо"))
Здається, не ви почали писати про тотальне "ущемление".. просто вже загубилась суть проблеми.
І всі пишуть свою власну думку.

До певного часу я теж вважала, що зможу розмовляти, якщо.. більше того, 10 років тому я взагалі не могла в побуті розмовляти українською, хоча закінчила українську школу, ВНЗ, викладали у нас виключно державною мовою.
При тому дідусь мій розмовляв російською, але Шевченка знав напам'ять і мене навчив)). І аналізуючи своє життя, те, як спілкувались мої родичі, я б сказала, що якраз українську мову найбільше притісняли і притісняють.
От чесно, прийняли закон. І я не розумію ЯК саме він може комусь заважати чи когось "ущемить". Хто захотів вчити мову,вивчив її або зараз вчить. Хто не хлче, то це не проблема держави.
(Це мої особисті думки щодо обговорення))

#14539 Светлана

Светлана

Чудеса случаются!

• Довгожителі
  • 5 807 повідомлення

Нагороди

3    2    4    2    2   

Опубліковано 05 травень 2019 - 09:25

Я писала не вам особисто, а загалом. Ваге право приймати на свій рахунок чи ні. Про повагу розкажіть тим, кому защемили язык. Щоб говорити українською, як і будь якою іншою мовою, треба просто почати говорити.

Чому немає на Ютубі казочок і пісень дитячих українською?
Онучка кожного дня з великим захопленням слухає пісеньки та казочки:

https://www.youtube....9DuGtY0g/videos
https://www.youtube....oject/playlists

Не порівняти з кількістю контенту російською.

#14540 Лавина

Лавина

Я белый и пушистый комочек.....

• Довгожителі
  • 6 769 повідомлення
  • Ім'я:Татьяна

Нагороди

Опубліковано 05 травень 2019 - 10:12

Як там кажуть на російській мові "Кто хочет, тот ищет возможности, кто не хочет - находит причины".
Особливо смішно чути це від громадян України, що вони не можуть вивчити мову.
Корейці, французи, іспанці, італійці і т.д вивчають без проблем, а українці не можуть?

1 користувачів читають цю тему

0 учасників, 1 гостей, 0 анонімних користувачів

Важливі повідомлення

Про рекламу на форумі читати тут.

Реклама