Перехід до вмісту

Фотографія

"Суржик"

• Будь ласка, увійдіть в систему, щоб відповісти
438 відповідей у цій темі

#101 Kesnia

Kesnia

Мэри Поппинс

• Наша пісочниця
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 1 435 повідомлення
  • Місто:Полтава, р-н Парка победы
  • Ім'я:Ксюша

Нагороди

2               

Опубліковано 21 квітень 2011 - 12:39

Я думаю, что в употреблении в разговорной речи суржика нет ничего плохого (если это не касается учителей филологов). На западной Украине, (Луцк и Львов) смесь украинского и польского языка, а в Ужгороде вообще смесь (рядом Словакия и Венгрия), возле Черновцов Румыния и Молдова. На севере Украины примесь белорусского языка, на востоке в основном разговаривают на русском языке. На западной Украине люди на работу ездят в соседние государства и приносят на новые "словечки". А Полтава между двух огней, вот и смешали (чтоб проще было).
Изображение
А вообще как только не кроили нашу Украину, вот и суржик и смесь язиков
Изображение

#102 Firefly

Firefly

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 249 повідомлення
  • Ім'я:Світлана

Нагороди

Опубліковано 21 квітень 2011 - 13:00

О! давайте сделаем опрос, очень интересно будет посмотреть статистику)

Оля, мені здається, що опитування не дасть 100% правдивої картини, а перевірити важко. Хоча спробувати можна!

#103 merkysha

merkysha

Народжена бути...білкою!

• Довгожителі
  • 9 993 повідомлення

Нагороди

2               

Опубліковано 21 квітень 2011 - 14:40

Наголошую:безграмотні не тільки ті,хто говорить суржиком,а й хто допускає помилки в рос.і укр.мовленні.Тобто,ВСІ!І навіть ті,хто себе такими не вважає. Далі:чому ви вважаєте,що в Укр.не можна спілкув.суржиком?А чужою(рос.)мовою в Укр.можна говорити?Чому тоді в Америці говоримо англ.?ПРИСТОСОВУЄМСЯ!Тобто,використання рос.мови в Укр.є теж не правильним,бо ми не двомовна країна! Ми говоримо не суржиком,а пристосованою до повсякденного життя мовою. Ozzz,Mama Mary,Оля,дякую за підтримку і розуміння!:-)

#104 Мама Лена

Мама Лена

ветер перемен...

• Довгожителі
  • 20 412 повідомлення
  • Місто:Полтава

Нагороди

2            

Опубліковано 21 квітень 2011 - 14:55

Ozzz, в жодному випадку не мала на меті ще більше конфліктувати)))
Я цю тему читаю з цікавістю і більше мовчу, бо все життя живу на Полтавщині і навіть не знаю, як наш "суржик" виглядає зі сторони)))) Впевнена, що і в мене ці слова трапляються в повсякденній мові)))) І зовсім не вважаю себе безграмотною)
Моя думка така- суржик є і буде існувати. Це своє рідне) Але, звичайно, ставити його на один щабель з літературною українською чи російською мовою вважаю недоцільним і неправильним. Є державна мова, яку мають знати всі ( лише моя точка зору), на якій повинна вестися документація, яка повинна звучати на тб, радіо, на якій повинні розмовляти університети і школи. Є друга мова, майже офіційна ( що зробиш- так склалось історично). А є суржик- повсякденна мова побуту певного регіону. Спілкування на ньому не повинно звільняти від знання літературної мови, але й називати безграмотними людей, що за родом дія-сті чи життя звикли до нього, не ризикну. Тільки прошу не плутати поняття "розумний", "грамотний", "інтелігентний", "освітчений". Розум, він або є, або вибачте. Все інше здобувається протягом життя.

А ще є мова Азарова....і за це повинно бути більш соромно, ніж за суржик....

#105 Ozzz

Ozzz

Мрійлива мамуля

• Наша пісочниця
  • 1 164 повідомлення
  • Місто:Полтава-Київ
  • Ім'я:Юлька-моргулька:)

Нагороди

Опубліковано 21 квітень 2011 - 14:59

Повністю погоджуюсь! :good:

#106 Нинзя

Нинзя

Счастье есть!

• Завсідники
  • 2 604 повідомлення
  • Місто:Полтава - Сады 1
  • Ім'я:Нина

Нагороди

2    2            

Опубліковано 21 квітень 2011 - 15:03

Ozzz, в жодному випадку не мала на меті ще більше конфліктувати)))
Я цю тему читаю з цікавістю і більше мовчу, бо все життя живу на Полтавщині і навіть не знаю, як наш "суржик" виглядає зі сторони)))) Впевнена, що і в мене ці слова трапляються в повсякденній мові)))) І зовсім не вважаю себе безграмотною)
Моя думка така- суржик є і буде існувати. Це своє рідне) Але, звичайно, ставити його на один щабель з літературною українською чи російською мовою вважаю недоцільним і неправильним. Є державна мова, яку мають знати всі ( лише моя точка зору), на якій повинна вестися документація, яка повинна звучати на тб, радіо, на якій повинні розмовляти університети і школи. Є друга мова, майже офіційна ( що зробиш- так склалось історично). А є суржик- повсякденна мова побуту певного регіону. Спілкування на ньому не повинно звільняти від знання літературної мови, але й називати безграмотними людей, що за родом дія-сті чи життя звикли до нього, не ризикну. Тільки прошу не плутати поняття "розумний", "грамотний", "інтелігентний", "освітчений". Розум, він або є, або вибачте. Все інше здобувається протягом життя.

А ще є мова Азарова....і за це повинно бути більш соромно, ніж за суржик....

Дякую Вам за цей пост - все чітко і ясно, і без негативу :good:

#107 мамушка

мамушка

Абітурієнтка

• Активістки
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 411 повідомлення
  • Місто:Полтава, Чайковского
  • Ім'я:Алена

Нагороди

Опубліковано 21 квітень 2011 - 15:13

Раньше не заходила в эту тему, думала что здесь нечего особо обсуждать, а вот почитала и решила высказать свое мнение. Какая разница на каком языке говорит человек, русский, украинский или еще какой то... Грубые слова, мат и оскорбления неприятно звучат в любой речи. Я прожила всю свою жизнь в Полтаве, могу говорить и по русски и по украински чисто, но не смотря на это в повседневной жизни разговариваю на суржике и меня это совсем не удручает, мало того, я вообще не вижу проблемы. Я бывала во многих городах Украины и за ее пределами и везде есть свои языковые "приколы". Многие мои друзья и родственники, теперь уже бывшие Полтавчане, живя в других городах, все равно продолжают говорить на своем любимом суржике. Не считаю нормальным обсуждать и оскорблять людей с другой речью, хоть из села он или еще откуда. А бороться с тем что ребенок заговорит "как то не так" нет смысла, он вырастет и сам заговорит правильно.

#108 Мама Лена

Мама Лена

ветер перемен...

• Довгожителі
  • 20 412 повідомлення

Нагороди

2            

Опубліковано 21 квітень 2011 - 15:21

Взагалі, якщо копнути глибше, проблема навіть не в суржику.На жаль. Проблема в менталітеті і небажанні створювати своє, власне. Так повелося історично, що нас роздирали всі, хто розташований поряд. А нам було простіше пристосуватися, ніж боротися. Наші ж володарі катували свій же народ за власну мову. Нонсенс. Унікальна країна, яка знищить сама себе колись....
Подивіться на Америку. Вони географії своєї не знають в більшості, але ВЕСЬ СВІТ знає англійську!
У Франції в деяких регіонах навіть не будуть розмовляти, якщо ви звертаєтеся не французькою.
В Канаді дві офіційні мови-англійська і французька. На жаль, з нами так чинити не можна. Українську знищать просто((((
А в нас....Приїхав "наречений" до весільної агенції. Спілкується іспанською, наприклад. Що робити, треба вчити іспанську! Та ні, треба, щоб він вчив мову країни, до якої їде.
Сумно це все(

А бороться с тем что ребенок заговорит "как то не так" нет смысла, он вырастет и сам заговорит правильно.

Не заговорит сам! Никогда! Ребенок копирует то, что слышит. И в интересах родителей научить и объяснить разницу между "дворовой" речью и литературно-грамотной.

#109 merkysha

merkysha

Народжена бути...білкою!

• Довгожителі
  • 9 993 повідомлення

Нагороди

2               

Опубліковано 21 квітень 2011 - 15:30

Забула написати:я ні в якому разі не агітую суржик!Я знаю,що це зло!А я маленька, добра злючка!:-)

#110 Гелла

Гелла

Мама-лентяйка

• Довгожителі
  • 6 539 повідомлення
  • Ім'я:Олена

Нагороди

Опубліковано 21 квітень 2011 - 16:57

Подивіться на Америку. Вони географії своєї не знають в більшості, але ВЕСЬ СВІТ знає англійську!
У Франції в деяких регіонах навіть не будуть розмовляти, якщо ви звертаєтеся не французькою.

А я продовжу.
У Прибалтиці, наприклад, навіть на роботу прибиральницею не прймуть, доки не складеш іспит на знання державної мови.
Та й узагалі з усим, що сказала Мама Лена, погоджуся, все це дуже сумно...

І ще, дуже хочеться сказати всім знавцям як російської, так і української мови. Нещодавно читала про одне дослідження, яке провели науковці. Виявляється, справді чистою мовою (і українською, і російською) зараз не говорить майже ніхто. Йде мова навіть не про літературну мову, а про звичане побутове спілкування. І серед тих, хто переконаний у правильності своєї вимови, у своєму бездоганному володінні мовою, на жаль, насправді переважна більшість допускає дуже багато помилок, русизмів/українізмів, неправильних наголосів тощо

#111 Мама Лена

Мама Лена

ветер перемен...

• Довгожителі
  • 20 412 повідомлення

Нагороди

2            

Опубліковано 21 квітень 2011 - 17:26

100%!!!! Тому я була б дуже обережна у висловлюваннях типу "вільно володію трьома мовами"...

#112 Olga_pl

Olga_pl

В процессе… :))

• Завсідники
  • 9 990 повідомлення
  • Місто:Киев
  • Ім'я:Ольга

Нагороди

2               

Опубліковано 21 квітень 2011 - 23:18

Да, горячая темка)))

Думала вообще не писать - проблема суржика для меня не настолько актуальна... но передумала. Напишу буквально пару слов.

Я выросла в русскоязычной семье, мой муж - тоже. Мои родители уделяли очень большое внимание чистоте речи при общении как на русском, так и на украинском языках. По жизни, так сложилось что и во время учебы, и на работе, и в быту, и с подругами-приятелями общаюсь на русском. Официальные документы свободно составляю и на русском, и на украинском. По ТВ после просмотра фильма не всегда скажу на каком языке он был - :pardon:, главное, чтобы перевод был качественным - не нудным ;) Разговорным украинским свободно не владею. Слова-паразиты (всякие разные))))), сленг и тому подобные применяю. После общения с человеком, говорящим на суржике - на какое-то время (буквально на несколько минут) сама могу на него перейти, и сама же себя одергиваю :blush: :D

Теперь о суржике, с одной стороны, теоретически, я не имею ничего против диалектов. Я понимаю, что в Америке в каждом штате свой разговорный, во Франции в каждом регионе - свой французский и т.д. Мне абсолютно все равно, кто как разговаривает у себя дома.

НО, очень часто бывает такая ситуация - иду по улице, навстречу - сногшибательная девица с ногами от ушей, очень симпатичная, с хорошей прической, одета на "дорого", но открывает свой рот.... в общем, "обнять и плакать", лучше б она молчала. Это меня выводит из себя ну просто нереально!!!!!!

Я ни в коем случае никогда не считала и не считаю людей, говорящих на суржике - малограмотными, необразованными. Выше О_ma хорошо сказала насчет эрудиции и интеллекта - это действительно разные вещи. Но и сравнивать с вредными привычками тоже не стала бы.

Лично я - за чистоту речи. Доча из сада принесла "Хо пыткы" - я ее чуть не прибила. С сыном то же самое - если слышу, что начинает смешивать языки, выношу мозги. Если раньше просто их поправляла - то теперь не даю спуску, объясняю так, чтобы на всю жизнь запомнили - с интонациями и соответствующим зрительным контактом - "В глаза смотреть, я сказала!!!" (шутка, конечно)))))

ИМХО

P.S. Хотела пару слов, а получилось как всегда :blush: :pardon:

#113 merkysha

merkysha

Народжена бути...білкою!

• Довгожителі
  • 9 993 повідомлення

Нагороди

2               

Опубліковано 21 квітень 2011 - 23:29

100%!!!! Тому я була б дуже обережна у висловлюваннях типу "вільно володію трьома мовами"...

уточню:це ж не про мій підпис?:-)бо він навіяний цією темою і є жартівливо-дратівливим:-)

#114 Rina

Rina

Студентка

• Наша пісочниця
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 761 повідомлення
  • Ім'я:Ира

Опубліковано 22 квітень 2011 - 06:58

Девочки, недавно смотрела фильм (Франция) "Бобро поржаловать!" называется. Посмотрите :) если есть возможность. Очень в тему. :)

#115 Firefly

Firefly

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 249 повідомлення
  • Ім'я:Світлана

Нагороди

Опубліковано 22 квітень 2011 - 07:12

наша дискусія мені нагадує Верховну Раду. Точно так, як ми не можемо дійти згоди, й депутати сперечаються )))))))) Насправді, всі ж знають, що мовне питання є одним із дискусійних, до того ж, й політичним - всі, кому не лінь, "їздять по ньому". За результатами дискусії, вислухавши усіх, треба робити висновки. П.С. скажу про себе (нехай вибачать мене модератори) - поки була на роботі - мова була чистіша, відколи сиджу на форумі - набралася сленгу, перейшла на російську, і взагалі, спілкуюся у більшості, побутовою мовою (з відповідними їй вадами - паразитами, суржиком і т.д.). Але вважаю, що це минеться (рано чи пізно треба йти на роботу). Таким чином, СЕРЕДОВИЩЕ ВПЛИВАЄ НА МОВЛЕННЯ ЛЮДИНИ. звісно, що контролювати себе потрібно, як писали вище.

#116 Dobraya Ole4ka

Dobraya Ole4ka

В ритме мамы..

• Довгожителі
  • 7 654 повідомлення
  • Місто:Полтава, Петровского

Нагороди

Опубліковано 22 квітень 2011 - 07:27

я дома суржикоговорящая, меня коробит от укр слов таких, как ПРАННЯ, ПРАСКА и тд(первое, что вспомнилось!) заменяю на стирка и утюг (пример), вот и получается не украинский, а сплошной суржик... мне приятнее уху суржик, так сказать больше к русскому... мысли проще излагать мне нарусском, поэтому работа и другой официоз у меня на русском, но есть исключения - ситуативные :D  

#117 Гелла

Гелла

Мама-лентяйка

• Довгожителі
  • 6 539 повідомлення
  • Ім'я:Олена

Нагороди

Опубліковано 22 квітень 2011 - 07:59

Лично я - за чистоту речи.

+100!
Оскільки тема у форумі "Виховання", то скажу саме стосовно дітей. Звичайно, дитина сама не зможе "фільтрувати" правильні та неправильні вислови, потрібно пояснювати, розказувати, виправляти. Якщо, звичайно, вам це потрібно :)
Особисто мене аж "тіпає" від садківського "ето моё!", причому не "это моё" або "це моє". Тому завжди доню прошу "Говори або українською, або російською".

І ще сьогодні була розмова "в тему" )))
Рано-вранці розмовляла по скайпу з дядьком, який народився у Вінницькій області, з 1980 року (з 17 років) жив у Росії, там навчався, потім працював, одружився з українкою. З 1997 року живе разом із сім'єю в США. І мене просто по-доброму радує, що він завжди з нами говорить тільки українською мовою. Причому не лише він, а й діти, навіть найменша, яка фактично є американкою і на Україні була лише раз за 6 років свого життя. Живуть вони не в українській діаспорі, не є затятими націоналістами, в побуті з американцями спілкуються звичайно англійською, між собою взагалі диким суржиком (суміш англійської, російської, української мов). Але з нами - тільки українською.
І вже зовсім не по темі, але наскільки смішать і дивують люди, які поживши місяць, наприклад, у Харкові, починають розмовляти виключно російською, пояснюючи це тим, що "Я так привыкла!". А 30 років побутового спілкування українською мовою вже й не рахується...

Узагалі це дуже складна ж серйозна тема, і суперечки тут ні до чого...

#118 Мама Лена

Мама Лена

ветер перемен...

• Довгожителі
  • 20 412 повідомлення

Нагороди

2            

Опубліковано 22 квітень 2011 - 08:34

уточню:це ж не про мій підпис?:-)бо він навіяний цією темою і є жартівливо-дратівливим:-)

Ні, не про твій, це про загальну ситуацію з мовами в країні.

#119 Doc

Doc

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 1 918 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 22 квітень 2011 - 10:13

НО, очень часто бывает такая ситуация - иду по улице, навстречу - сногшибательная девица с ногами от ушей, очень симпатичная, с хорошей прической, одета на "дорого", но открывает свой рот.... в общем, "обнять и плакать", лучше б она молчала. Это меня выводит из себя ну просто нереально!!!!!!

+1000!
Но дискуссии все равно не получается,потому что суржикоговорящие думают,что это не проблема, а противники суржика считают наоборот. Одни не хотят, а вторые не могут :sarcastic: Друг друга слышут только сторонники, а противники только вырывают фразы из контекста и агрессивно реагируют :pardon:

#120 Dobraya Ole4ka

Dobraya Ole4ka

В ритме мамы..

• Довгожителі
  • 7 654 повідомлення
  • Місто:Полтава, Петровского

Нагороди

Опубліковано 22 квітень 2011 - 11:12

суржикоговорящие думают,что это не проблема, а противники суржика считают наоборот

я вообще об этом не думаю) не считаю себя хуже или лучше из-за суржика, это в моем случае, тк в нужной ситуации не упаду "лицом в грязь".Девушки, ну как можно искоренить то, что веками вживалось в быт?! в любом споре есть 2 стороны, и от того, кто то вырос в рускоязычной семье, кто-то в укр, кто-то с крыма, кто-то с Львова, все мы разные, но интересуют нас больше другие вопросы, детки, семья, душевные какие-то переживания, важна поддержка, а на каком языке человек к тебе обратится с помощью, советом?! ну какая разница?! главное что есть люди, кот. помочь могут. у нас недавно была такая ситуация, сломалась у нас в дороге машина, как раз на перекрестке, муж мучал-мучал ее - не едит((( капец, мы с малой, она уже начинает нервничать, сидит в автокселе, и что вы думаете, побежала к первому мужчине проходящему, помочь нам машину токнуть к обочене, а то пробка уже начала образововатся, думаете помог этот бугай?! да ему пофиг! пришлось мне помогать, а ребенок орал! правда потом 2 машины остановились помощь предлагали, но за нами уже ехали и мы отказались! так что, не зацикливайтесь о том, кто как говорит, говорите в вашей семье как хотите, хоть на японском, только людьми оставайтесь :pardon:

за очепятки сори, София помогала, даже не дает толком исправить)))))))))))

1 користувачів читають цю тему

0 учасників, 1 гостей, 0 анонімних користувачів

Важливі повідомлення

Про рекламу на форумі читати тут.

Реклама