![]() Стишки для малышей
Розпочатий з Бамуся Надя, 30 бер 2009 17:31
175 відповідей у цій темі
Опубліковано 04 липень 2011 - 10:44
Это наши любимые!!! Спасибо за третий куплет "спи моя радость...", я и не подозревала о его наличии!
Опубліковано 04 липень 2011 - 10:52
Самуил Маршак. "Угомон"
нашла в интернете, посоветовала знакомая бабушка, у неё внук засыпает после этого стиха
![]()
Опубліковано 12 серпень 2011 - 09:04
Спасибо, девочки! Прямо в детство перенеслась. Многие стихи уже и позабывала давно, а тут такая ностальгия!
Поделюсь моим любимым стишком. Маму заставляла читать его раз по 5. Она уже и книжку прятала, но я всё равно находила и просила почитать ![]() Усатый-полосатый (Самуил Яковлевич Маршак) Жила-была девочка. Как её звали? Кто звал, Тот и знал. А вы не знаете. Сколько ей было лет? Сколько зим, Столько лет, - Сорока ещё нет. А всего четыре года. И был у неё… Кто у неё был? Серый, Усатый, Весь полосатый. Кто это такой? Котёнок. Стала девочка котёнка спать укладывать. — Вот тебе под спинку Мягкую перинку. Сверху на перинку Чистую простынку. Вот тебе под ушки Белые подушки. Одеяльце на пуху И платочек наверху. Уложила котёнка, а сама пошла ужинать. Приходит назад, — что такое? Хвостик — на подушке, На простынке — ушки. Разве так спят? Перевернула она котёнка, уложила как надо: Под спинку - Перинку. На перинку - Простынку. Под ушки - Подушки. А сама пошла ужинать. Приходит опять,— что такое? Ни перинки, Ни простынки, Ни подушки Не видать, А усатый, Полосатый Перебрался Под кровать. Разве так спят? Вот какой глупый котёнок! Захотела девочка котёнка выкупать. Принесла Кусочек Мыла И мочалку Раздобыла И водицы Из котла В чайной Чашке Принесла. Не хотел котёнок мыться Опрокинул он корытце И в углу за сундуком Моет лапку языком. Вот какой глупый котёнок! Стала девочка учить котёнка говорить: — Котик, скажи: мя-чик. А он говорит: мяу! — Скажи: ло-шадь. А он говорит: мяу! — Скажи: э-лек-три-че-ство. А он говорит: мяу-мяу! Всё «мяу» да «мяу»! Вот какой глупый котёнок! Стала девочка котёнка кормить. Принесла овсяной кашки Отвернулся он от чашки. Принесла ему редиски - Отвернулся он от миски. Принесла кусочек сала. Говорит котёнок: — Мало! Вот какой глупый котёнок! Не было в доме мышей, а было много карандашей. Лежали они на столе у папы и попали котёнку в лапы. Как помчался он вприпрыжку, карандаш поймал, как мышку, И давай его катать - Из-под стула под кровать, От стола до табурета, От комода до буфета. Подтолкнёт — и цап-царап! А потом загнал под шкап. Ждёт на коврике у шкапа, Притаился, чуть дыша… Коротка кошачья лапа - Не достать карандаша! Вот какой глупый котёнок! Закутала девочка котёнка в платок и пошла с ним в сад. Люди спрашивают: — Кто это у вас? А девочка говорит:— Это моя дочка. Люди спрашивают: — Почему у неё мохнатые лапы, а усы, как у папы? Девочка говорит:— Она давно не брилась. А котёнок как выскочит, как побежит,— все и увидели, что это котёнок — усатый, полосатый. Вот какой глупый котёнок! А потом, А потом Стал он умным котом. А девочка тоже выросла, стала ещё умнее и учится в первом классе сто первой школы. Стоит ли говорить, что я вслед за девочкой пыталась выловить всех дворовых котят и переделать с ними всё, что и она ![]()
Опубліковано 05 вересень 2011 - 15:31
автор Іван Андрусяк
ЧАКАЛКА
Хтось на кухні чавкає,
чавкає –
то, напевно, Чакалка,
Чакалка.
Баняком і чайником,
тарілками й чарками –
дзень!
трісь!
То напевно Чакалка,
голоднезна Чакалка
ВСЕ
їсть!
Що не здужає поїсти –
понесе в мішку до міста,
але й того, хто не спить,
може також прихопить.
Там, у темному мішку,
буде каша у горшку,
і повидло, і млинці,
і куліш на молоці,
і перепічка духмяна,
і дитина неслухняна…
Буде довго чапати,
чапати
десь по місту Чакалка,
Чакалка.
Зголодніє – і в мішку
знайде кашу у горшку,
і шматочок калача,
і принишкле дитинча.
Буде все це Чакалка,
Чакалка
поїдати-чавкати,
чавкати…
– Татку, а у тім мішку
буде хрумиків дещиця?
Бо насправді там, на кухні,
порядкує наша киця.
НЕСПРАВЖНЄ СЕЛО
Я цього метелика
бачила по телику,
зайчика-розвідника –
в мультику по відику,
а телятко – ось воно! –
зустрічала у кіно.
Також справжнього коня
і маленьке слоненя.
А в бабусі у селі
слоненята є малі?
Як, немає?! Й не було?
Ну й неспра-а-авжнє тут село…
НА ЗУБ
Пізнає Стефуся світ,
як сніданок чи обід.
Книжку, іграшку, листок,
кицю, Лізин чобіток,
ополоник, зерня маку,
дідусевого собаку,
татів ремінь, з вікон рами,
дисертацію у мами,
табуретку й просто луб –
все попробує на зуб.
ПЕРШІ КРОКИ
Є у Стефи топи-топи,
в них Стефуся топа, топа,
лиш сестричку за дві ручки
хап!
Ця земля така твердюча,
як по ній топ-топати?
Відпущу сестрички руці –
упаду на попу.
От я виросту ще трішки,
попід стіл піду я пішки,
і котище
за хвостище
хап!
Принесу сестричці кицю,
будем разом гладити.
Лиш навчи мене сестричко,
як іти й не падати.
АЛІСА І КОМАР
Той комар – така потвора!
Так і шаста коло двору.
А як тільки лиш дівчатка
вийдуть з хатки погулятки,
він одразу: кусь!
Відганяти вийшов тато,
вийшла мама відганяти,
і одразу дві бабусі:
– Не роби дівчаткам кусі! –
А він далі: кусь!
Вийшла квочка, вийшли кури,
вийшов півнище похмурий,
і качки прийшли, і гуси:
– Не роби дівчаткам кусі! –
А він знову: кусь!
Тут прокинулась Аліса
(киця спала на печі),
позіхнула, з печі злізла
і прибігла на плачі:
– Хто тут діток ображає?
Хапну! Дряпну!! Покусаю!!! –
Комарисько тільки шасть –
і минулася напасть.
автор Іван Андрусяк
ПІВГОРОШИНИ
Плаксію, плаксію –
горошини сію!
Тобі, розбишако, –
на шапку.
Тобі, злюко, –
на руку.
Тобі, нечупаро, –
на палець!
Тобі, вередуле, –
на личко.
А в маленької доні
одна на долоні,
та й та непрошена –
лиш так, півгорошини...
ТРИ ПЛАЧІ
Доні снилися вночі
три плачі.
Перший плач
жував калач,
другий одягнувся в плащ,
а у третього плачу
парасолька від дощу.
Перший доню пригощав,
другий кицькою нявчав,
третій, взявши на долоню,
колихав маленьку доню
і просив її іще
погуляти під дощем.
– Я із вами,
плаксіями, –
каже доня, – не піду,
я покличу тата й маму,
ще й сестричку приведу,
і вони як засміються,
як прокинуться усі –
від плачів не стане й сліду.
Може, тільки у росі...
Опубліковано 21 вересень 2011 - 22:33
просто понравился стихМой мужчина не любит пива и сигарет,Он не картежник и даже не ходит в клубы.У него не бывает денег мне на букет,(Поэтому, не стесняясь, срывает с клумбы).Мой мужчина совсем не против моих подруг,Бигудей и платья в крупный цветной горошек,Он чуть-чуть забияка, но верный, надежный друг,Мы с ним ходим за ручку и веселим прохожих...Он слегка боится собак, темноты и ссор,Но, готов помогать мне, стряпать пирог и плюшки.Он поддержит самый бессмысленный разговор,Он зовет меня «сладкой зайкой» и «самой лучшей».Он совсем не ревнует меня к друзьям,Телефонным звонкам, массажу и Тому Крузу,Он защитник лягушек, ящериц, обезьян,Он любит какао, печенье и кукурузу,Он обожает все, что ему дарю,Делает комплименты, рисует солнце,Он не стесняется крикнуть: «Тебя люблю!».Он называет кошку «пузатый боцман».Он засыпает вечером, к девяти,Мой настоящий парень с мордашкой сына...Из всемозможного счастья лучшего не найти,Как петь колыбельные маленькому мужчине....
Опубліковано 16 жовтень 2011 - 18:30
Зеркало
«… Я ль в семействе всех шкодливей, всех быстрее и крикливей? Вздыхает зеркало в ответ: «Ты, конечно, спору нет».
Опубліковано 19 жовтень 2011 - 11:44
Ось рожеве поросятко,
Поруч мукає телятко,
Для тваринок хлів - це дім,
У якому зручно їм.
Опубліковано 24 жовтень 2011 - 14:22
Спасибо Вам за стишок про Мефодия, а то я помнила только первые две строчки. Стишок ![]()
Опубліковано 24 жовтень 2011 - 15:06
До недавнего времени все стишки сыну я читала и рассказывала на русском языке. И вот дошел черед до стишков на украинском языке. Сынуле очень нравится вот этот стишок Ганни Чубач:
Два маленькі баранці Два маленькі баранці Напекли собі млинців: - Ой! Ой! Біля столу сіли І все зразу зїли: - Гам! Гам! Два маленькі баранці Захотіли ще млинців: - Дай!Дай! Та вже масла - мало І муки - не стало: - Зле! Зле! Два маленькі баранці З-за неспечених млинців Билися рогами: - Гуп, гуп! Тупали ногами: - Туп, туп! А коли втомилися, Зразу помирилися: - Так! Так! Спритно обтрусилися, Біля столу всілися - Ох!Ох! І листком капусти Щиро поділилися: - Хрум! Хрум! Отакі от молодці Два маленькі баранці Отакі!
Опубліковано 26 жовтень 2011 - 17:48
Народ, недавно купила книгу Наталії Забілої! В мене в дитинстві був цілий збірник, дуже любила її читати! А тепер читаю Ярославі на ніч вірші з циклу "Ясочкина книжка". Таски кабанячі! З улюбленого:
ЯСОЧЧИН САДОК (Цикл «ЯСОЧЧИНА КНИЖКА»)
Опубліковано 26 жовтень 2011 - 17:53
Ой, мене понесло!!! Ще один улюблений (мій ) вірш:
Наталя Забіла МАРИНА ДМИТРІВНА (Цикл «ПРО ДІВЧИНКУ МАРИНКУ»)
Опубліковано 27 жовтень 2011 - 00:31 а где купила? и какую?
Опубліковано 27 жовтень 2011 - 13:28
Видавництво Школа. Велика збірка творів.Вірші.
Виявляється, це -твотомник. А я купила лише 1-ин том
![]()
Опубліковано 27 жовтень 2011 - 13:40 так, я теж бачила двотомник. І том -віріші. ІІ том - проза. А ще є збірки для дітей. н-д, така: Золота колекція української поезії для дітей. Н. Забіла. Олівець-малювець. Ювілейне видання найкращих віршів і казок для дітей відомої української письменниці Н. Забіли. Книгу видано до 100-річчя від дня народження письменниці. 21 х 29 см, 80 с., тверда обкл Великий формат, 7БЦ, 80 с., повнокольорове видання, Школа, Харків, 2009 Видавничий дім Школа http://dosug.12igrok...'-malyuvec'.htm ось вони в "Школі" http://www.schoolboo...ua//catalog.php і оця Забіли http://www.schoolboo...pgnPager_page=2 Проте, треба сказати, що поезія Н.Забіли розрахована на старший дошкільний вік та молодший шкільний (навіть у школі її твори вивчають), але дітки зараз шустрі - можна і для малих почитати ))))))
Опубліковано 27 жовтень 2011 - 22:46
большая просьба выложить фото книжечки, очень жду ![]()
Опубліковано 27 жовтень 2011 - 22:54 Где купили? Я тоже очень хочу. Мое любимое из этого сборника (замечательно подходит для совсем малышни от года-полтора, берется лист бумаги, и под стих все рисуется. Дети балдеют!)) особенно когда весь рисунок начинаешь "дождиком" жестко зарисовывать) ОЛІВЕЦЬ-МАЛЮВЕЦЬ (Цикл «ЯСОЧЧИНА КНИЖКА») Взяла Яся олівець, олівець-малювець. Сіла Яся біля столу, розгорнула папірець: — Треба тут намалювати отаку здорову хату! Вікна. Дах. Димар на нім. З димаря — великий дим! Ось травичка. Ось доріжка. Ось дитинка. Ручки. Ніжки. Ротик. Носик. Голова. І волосся — як трава! Ось на небі сяє сонце. Довгі промені ясні... А в сторонці під віконцем квітнуть квіти запашні. У дитинки є спідничка, а на ніжках черевички. Ще їй кошика зроби — піде ляля по гриби. Ліс такий густий, кошлатий, і дерев у нім багато: все ялинки та дубки. Як щітки, стирчать гілки. А під кожним під дубочком два грибочки, три грибочки, ось чотири, ось і п’ять... вже нема не малювать! Враз на сонце, як примара, налетіла чорна хмара, чорна-чорна, наче дим... Ось і блискавка! І грім! І полився з хмари дощик на грибочки, на дубочки, на ялинку, на хатинку, на малесеньку дитинку, на волоссячко, на кошик, ллється дощик, дощик, дощик, ллється швидко, швидко швидко! І нічого вже не видно! — Що ж ти, Ясю, наробила? Зачорнила весь папір. І протерла, і подерла, і пробила аж до дір!.. Яся каже: — Ай-ай-я! Яся каже: — Це не я! Це такий вже олівець, олівець-малювець!
Опубліковано 29 жовтень 2011 - 20:33
Вика, Анютка возит книги издательства Школа, думаю можно заказать у нее.)))
Опубліковано 09 листопад 2011 - 09:56
А нам нравяться такие стишочки
Лисоника-лиса
А я лисонька-лиса
Ліси зимового краса,
шубку руду знайшла
І на свято до Вас прийшла
Хто у нас така гарненька,
Білогруда та руденька?
Миші,зайці, не баріться,
Бо вполює Вас Лисиця!
Вчора зайців не знайшла-
Підкралася до села
Щось не чуть ку-ку-рі-ку
У бабусі в курнику....
Стишки про животных
Наши уточки с утра-
Кря-кря-кря
наши гуси у пруда-
Га-га-га!
А индюк среди, двора-
Бал-бал-бал! Балды-балды!
Наши гулень вверху-
Грру-грру-грру!
Наши курочки в окно-
Кко-кко-кко!
А как петя-петушок
Ранним утром по утру
Нам споет ку-ка-ре-ку!
А этот стишок по нашего Толичку
Где наши ручки? (и показывать ручки)
А вот наши ручки
Где наши ножки?
А вот наши ножки
А вот это Толин нос.
Весь козюльками зарос.
Ну, а это что? Живот.
А вот это Толин рот.
А вот это глазки, а вот это ушки.
А вот это щечки-толстые подушки.
Покажи мне язычок.
Пощекочем твой бочек.
А еще я ищу стишок что-бы помогал чистить зубки, может у кого то есть, напишите.
Опубліковано 14 листопад 2011 - 22:58
Девочки, помогите, хочу с ребёнком на Новый год выучить стишки для Дедушки Мороза Может кто знает? Только не большие, нам всего 2 годика))) Желательно на русском и на украинском языках)
Опубліковано 15 листопад 2011 - 00:34 Поищите в начале темы - там есть не большие и интересные. 1 користувачів читають цю тему0 учасників, 1 гостей, 0 анонімних користувачів |
Важливі повідомлення
Про рекламу на форумі читати тут. |