Перехід до вмісту

Фотографія

Полтава: легенды и реальность

• Будь ласка, увійдіть в систему, щоб відповісти
82 відповідей у цій темі

#41 LUCKY

LUCKY

Мамоцька

• Завсідники
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 3 062 повідомлення
  • Місто:Оптика
  • Ім'я:Катя

Нагороди

Опубліковано 22 січень 2013 - 15:40

Недавно проходила мимо этого дома и аж мурашки пробежали, вспомнила, что читала историю про него. http://poltava-arend...ushkina_v_polta Он находится как идти от Кукольного театра в сторону СИЗО по Пушкина.

#42 Mila*

Mila*

Докторка мамських наук

• Довгожителі
  • 9 165 повідомлення

Нагороди

2    2         

Опубліковано 22 січень 2013 - 16:03

несколько лет назад, проходя мимо этого дома увидела табличку "Продается". И подумала, что никогда бы его не купила, даже за копейки - уж очень он зловеще выглядит... Хотя как архитектурная ценность он мне нравится.

#43 LUCKY

LUCKY

Мамоцька

• Завсідники
  • 3 062 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 22 січень 2013 - 16:12

Да, он уже давно стоит пустой, по-моему. Там сейчас окна разбитые, мусор валяется внутри. Так никто и не покупает, хотя практически в центре.

#44 prettychild

prettychild

Абітурієнтка

• Активістки
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 331 повідомлення
  • Місто:Полтава, ул. Зеньковская
  • Ім'я:Валерия

Нагороди

Опубліковано 22 січень 2013 - 16:20

эт не правда)) люди там живут)) в прошлом году я с телеканалом 1+1 снимали передачу о "мистической Полтаве" :sarcastic: Так вот, один сюжет об этом доме...да-да, со всеми легендами о таинственном чернокнижнике :sarcastic:)) и мы ходили брали интервью у жильцов - они об этом даже не слыхали)) а на первом этаже - офисы))

#45 Майя

Майя

Докторка мамських наук

• Довгожителі
  • 20 843 повідомлення
  • Місто:Полтава
  • Ім'я:Майя

Нагороди

Опубліковано 22 січень 2013 - 16:25

Недавно проходила мимо этого дома и аж мурашки пробежали, вспомнила, что читала историю про него. http://poltava-arend...ushkina_v_polta Он находится как идти от Кукольного театра в сторону СИЗО по Пушкина.

даже пару дней назад проходила мимо, так над ним пролетала огромнейшая стая ворон_

Да, он уже давно стоит пустой, по-моему. Там сейчас окна разбитые, мусор валяется внутри. Так никто и не покупает, хотя практически в центре.

это ты путаешь, наверное, с баянной фабрикой, это она пустая стоит, а тот дом заселен под завязку)) там слишком классные квартиры, чтоб пустовать))
я много лет подряд ежедневно ходила мимо него и мечтала, что года-нибудь буду жить там)

#46 merkysha

merkysha

Народжена бути...білкою!

• Довгожителі
  • 9 993 повідомлення

Нагороди

2               

Опубліковано 22 січень 2013 - 18:02

эт не правда)) люди там живут)) в прошлом году я с телеканалом 1+1 снимали передачу о "мистической Полтаве" :sarcastic: Так вот, один сюжет об этом доме...да-да, со всеми легендами о таинственном чернокнижнике :sarcastic:)) и мы ходили брали интервью у жильцов - они об этом даже не слыхали)) а на первом этаже - офисы))

оо,а ти журналісткою була?

#47 prettychild

prettychild

Абітурієнтка

• Активістки
  • 331 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 22 січень 2013 - 18:22

оо,а ти журналісткою була?

ні, я просто підготувала інформацію для каналу, супроводжувала їх по Полтаві, проводила екскурсії)) яка ж з мене журналістка, я - інжене-технолог))) просто мої друзі у Києві на 1+1 працювали, а я їм допомагала)) частенько їздила з ними сюжети знімати: то в Донецьк, то в Києв. А коли вони почали знімати фільми про легенди України, то запросила їх до нас)) Де ж, як не в Полтаві, шукати легенди: тут тобі і Іван Мазепа зі своїм скарбом, і його Мотря Кочубей, і цей будинок з привидами, і Горбанівське джерело, і...багато-багато цікавостей)) Вони погодилися на мою пропозицію і приїхали))

#48 yusua

yusua

Какой сегодня день? - Сегодня! - Мой любимый день!

• Завсідники
  • 1 730 повідомлення
  • Ім'я:Юлия

Нагороди

Опубліковано 22 січень 2013 - 20:12

Рскажите - расскажите!!!!! Я к стыду своему совсем не знаю (почти) страринных легенд Полтавщины. Только те, которые непосредсвенно моего рода касаются. А о Горбанивском источнике впервые слышу!

#49 Stepashka

Stepashka

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 145 повідомлення
  • Ім'я:Eлена

Нагороди

Опубліковано 22 січень 2013 - 23:48

мб карпенко-карого и тобилевича?
не знаю, где эти улицы находятся, но в списке они есть )

На Кобыщанах) На Тобилевича жила моя сестра. улица внизу сразу за музеем Панаса Мирного

#50 Stepashka

Stepashka

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 145 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 22 січень 2013 - 23:54

А мне сегодня вспомнилось, что на месте рынка на Мотеле лет 25 назад была лужайка с одуванчиками. Помню как мы там с сестрой белых бабочек сачком ловили. ИзображениеИзображение Грусно стало, уже ни бабочек этих нет ни лужайки :( Исчезает природа, история. Ужас, что творится.

В том то и дело, что никому история не нужна. Выгоднее построить Астеру, чем возвращать церковь.

И я помню там и деревья росли)))) В детстве там бегала

#51 Stepashka

Stepashka

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 145 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 23 січень 2013 - 00:04

Рскажите - расскажите!!!!! Я к стыду своему совсем не знаю (почти) страринных легенд Полтавщины. Только те, которые непосредсвенно моего рода касаются. А о Горбанивском источнике впервые слышу!

И я бы с удовольствием послушала)

#52 prettychild

prettychild

Абітурієнтка

• Активістки
  • 331 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 23 січень 2013 - 13:52

И я бы с удовольствием послушала)

Так, як я не журналіст, повторюся, і гарно писати не вмію ось вам з сайту :blush: :
Назву іконі дав козак Горбань (згодом він дав назву і селищу Горбанівка), який, працюючи у полі, і натрапив на образ. Під час покосу раптом коса вдарила об щось у високій траві і зламалась. Виявилось, що саме так в нашу історію увійшла нова релігійна святиня. Шрам від удару косою під правим оком Божої Матері на іконі лишився по сьогодні. За легендою, місце удару деякий час мироточило, в чому миряни бачили подібність до плачу лику. Ці дані відомі зі слів горбанівського священика отця Василя Павловського.

Дореволюційні історики вважали, що у поле ікона потрапила з рук шведів, адже існують дані про негативне ставлення шведської армії до православних церков, одна з яких була розграбована, а її ікони викинуті шведськими вояками як непотріб. Важко сказати, чи має ця легенда під собою реальне підґрунтя, адже більшість сучасних дослідників схиляються до думки про лояльність шведів до українських церков. Як це часто буває з історією, істина, вірогідно, десь посередині. У будь-якому випадку релігійна святиня зберігалася дивом. Допоміг і матеріал, на якому виконано зображення — металева пластина.

На місці знахідки силами мирян і духовенства звели дерев`яний храм. Особливу роль у будівництв церкви відіграв козацький полковник Ілля Волковняков (якого після смерті було поховано разом із дружиною у цьому храмі). З того часу ікона стала приваблювати мирян, адже відкрилися її цілющі властивості.

Коли було збудовано храм, на сьогодні достеменно не відомо, проте у 1734 році він уже існував, оскільки в дореволюційному єпархіальному архіві зберігалися метричні книги, датовані цим роком. У 1765 році поблизу церкви побудували дерев`яну дзвіницю. У 1818 році на місці старого храму, за дозволом єпископа Полтавського і Переяславського, преосвященнійшого Мефодія та стараннями настоятеля, священика Євтихія Павловського, постав новий, мурований храм Різдва Пресвятої Богородиці. Неподалік від нього відкрили цілюще джерело.

Починаючи з 1850 року, щорічно 13 липня Горбанівська ікона в супроводі багатотисячного натовпу віруючих переносилася до Полтави і залишалася в місцевому Успенському соборі протягом 40 днів, тобто до 23-го серпня, коли знову хресним ходом поверталася в Горбанівську церкву.

#53 Галочка

Галочка

Докторка мамських наук

• Наша пісочниця
  • 1 385 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 25 січень 2013 - 13:20

Так, як я не журналіст, повторюся, і гарно писати не вмію ось вам з сайту :blush: :
Назву іконі дав козак Горбань (згодом він дав назву і селищу Горбанівка), який, працюючи у полі, і натрапив на образ. Під час покосу раптом коса вдарила об щось у високій траві і зламалась. Виявилось, що саме так в нашу історію увійшла нова релігійна святиня. Шрам від удару косою під правим оком Божої Матері на іконі лишився по сьогодні. За легендою, місце удару деякий час мироточило, в чому миряни бачили подібність до плачу лику. Ці дані відомі зі слів горбанівського священика отця Василя Павловського.

Дореволюційні історики вважали, що у поле ікона потрапила з рук шведів, адже існують дані про негативне ставлення шведської армії до православних церков, одна з яких була розграбована, а її ікони викинуті шведськими вояками як непотріб. Важко сказати, чи має ця легенда під собою реальне підґрунтя, адже більшість сучасних дослідників схиляються до думки про лояльність шведів до українських церков. Як це часто буває з історією, істина, вірогідно, десь посередині. У будь-якому випадку релігійна святиня зберігалася дивом. Допоміг і матеріал, на якому виконано зображення — металева пластина.

На місці знахідки силами мирян і духовенства звели дерев`яний храм. Особливу роль у будівництв церкви відіграв козацький полковник Ілля Волковняков (якого після смерті було поховано разом із дружиною у цьому храмі). З того часу ікона стала приваблювати мирян, адже відкрилися її цілющі властивості.

Коли було збудовано храм, на сьогодні достеменно не відомо, проте у 1734 році він уже існував, оскільки в дореволюційному єпархіальному архіві зберігалися метричні книги, датовані цим роком. У 1765 році поблизу церкви побудували дерев`яну дзвіницю. У 1818 році на місці старого храму, за дозволом єпископа Полтавського і Переяславського, преосвященнійшого Мефодія та стараннями настоятеля, священика Євтихія Павловського, постав новий, мурований храм Різдва Пресвятої Богородиці. Неподалік від нього відкрили цілюще джерело.

Починаючи з 1850 року, щорічно 13 липня Горбанівська ікона в супроводі багатотисячного натовпу віруючих переносилася до Полтави і залишалася в місцевому Успенському соборі протягом 40 днів, тобто до 23-го серпня, коли знову хресним ходом поверталася в Горбанівську церкву.

Стыдно мне, сколько в Горбаневке прожила, да еще и пососедству с церквой, а таких историй не слышала (

#54 Natalka

Natalka

Студентка

• Наша пісочниця
  • 686 повідомлення
  • Ім'я:Наташа

Опубліковано 13 серпень 2013 - 15:16

http://app.telegraf....m=713653&next=2

#55 Olga_pl

Olga_pl

В процессе… :))

• Завсідники
  • 9 990 повідомлення
  • Місто:Киев
  • Ім'я:Ольга

Нагороди

2               

Опубліковано 13 серпень 2013 - 15:30

жаль, что фото не подписаны

#56 Natalka

Natalka

Студентка

• Наша пісочниця
  • 686 повідомлення

Опубліковано 13 серпень 2013 - 15:32

жаль, что фото не подписаны

Да, жаль. Но многое узнаётся. Интересно, что почти все вывески, указатели и объявления на немецком.

#57 Olga_pl

Olga_pl

В процессе… :))

• Завсідники
  • 9 990 повідомлення
  • Місто:Киев
  • Ім'я:Ольга

Нагороди

2               

Опубліковано 13 серпень 2013 - 15:33

Ну так город в оккупации...

#58 LUCKY

LUCKY

Мамоцька

• Завсідники
  • 3 062 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 13 серпень 2013 - 15:51

Обожаю такие фото! А вокруг белой беседки какое всё было интересное))

#59 Natalka

Natalka

Студентка

• Наша пісочниця
  • 686 повідомлення

Опубліковано 13 серпень 2013 - 16:02

И ещё немного
http://vorskla.net/topic2684.html

#60 Alana

Alana

Докторка мамських наук

• Наша пісочниця
  • 1 237 повідомлення
  • Ім'я:Алина

Нагороди

Опубліковано 13 серпень 2013 - 16:16

Посмотрела фото и вспомнила, что года два назад прочитала книгу полтавского архитектора Л. Вайнгорта "Записки провинциального архитектора". Даже не ожидала, что так интересно будет читать. Сколько всего могло бы быть в Полтаве, если бы не война. Он планировал пустить трамвай, сделать фуникулер от Белой беседки и т.д. В общем рекомендую почитать, кто интересуется историей Полтавы.
http://histpol.narod...vaingort-00.htm

1 користувачів читають цю тему

0 учасників, 1 гостей, 0 анонімних користувачів

Важливі повідомлення

Про рекламу на форумі читати тут.

Реклама