"Суржик"
Розпочатий з Coffetka, 17 кві 2011 14:08
438 відповідей у цій темі
Опубліковано 04 липень 2020 - 15:00
На форумі мені часто падає в око "У меня муж печёт торты", "У меня подруга родила", "У меня свекровь поехала за границу". Про "В течении длительного времени" уже звикла. Найгірше, що ми звикаємо читати тексти з помилками і ризикуємо автоматично звикнути((.
Тому тільки художня література. Й бажано не сучасних авторів .
Я дійсно не звертаю увагу хто як пише і говорить, ну якщо це зовсім не виходить за всі межі))) Мені принципово пофігу хто і що робить. Я не можу сказати що я пишу, говорю і, взагалі,живу правильно! Але я намагаюся це робити)))
Мені якось щастить з людьми - я в основному зустрічаю гарних, добрих, позитивних, тому те, як вони говорять немає для мене значення. Можливо це і неідеально. Але краще такі люди, ніж пихаті і зазнайкуваті (неплутати зі знаючими собі ціну).
Тчеславие - мой любимый грех (с)
Опубліковано 04 липень 2020 - 15:11
Я дійсно не звертаю увагу хто як пише і говорить, ну якщо це зовсім не виходить за всі межі)))
Якщо зовсім виходить за межі, я теж не звертаю увагу, а пропускаю пости.
Мені помилки в оголошеннях в різних установах кидаються в очі, раніше вважала таке явище за неповагу до клієнтів. Зараз розумію, що то неповага до себе, а не до клієнтів і вони ненавмисне).
Мені якось щастить з людьми - я в основному зустрічаю гарних, добрих, позитивних, тому те, як вони говорять немає для мене значення. Можливо це і неідеально. Але краще такі люди, ніж пихаті і зазнайкуваті (неплутати зі знаючими собі ціну).
Бач, всі ми різні. Мені краще пихаті, але виховані, ніж прості настільки, що не розуміють своєї "простоти". Ляп що попало і пояснювати щось немає сенсу(((.
А середній варіант є? )
Відредаговано Eлeна, 04 липень 2020 - 15:12.
Опубліковано 04 липень 2020 - 15:16
Мені помилки в оголошеннях в різних установах кидаються в очі, раніше вважала таке явище за неповагу до клієнтів. Зараз розумію, що то неповага до себе, а не до клієнтів і вони ненавмисне).
Бач, всі ми різні. Мені краще пихаті, але виховані, ніж прості настільки, що не розуміють своєї "простоти". Ляп що попало і пояснювати щось немає сенсу(((.
А середній варіант є? )
,
Ну про невихованість я нічого не говорила - я таких теж не дуже полюбляю))
Хоча поняття невихованості у всіх різні).
Опубліковано 04 липень 2020 - 15:34
Юля, а чому?
За собою помічала, якщо людина говорить зі мною суржиком, починаю вживати її словечки. Раніше я це вважала за "опуститися до рівня тої людини". Звичайно, якщо людина користується обсценною лексикою, не починаю "приєднуватися", з суржиком чомусь інакше. Це мабуть виховання. Коли я кину собі на ногу кувалду, то говорю "ааа", а не "...". Аналогічно колега по роботі часто "гекала" замість "ґ" і теж воно чіпляється, коли постійно перебуваєш в певному мовному середовищі.
Так само і з російською мовою: автоматично переходжу на мову людини, з якою веду діалог. Моя найкраща подруга ще в далекому 2002 році почала розмовляти українською, то мені було некомфортно, намагалася більше мовчати і слухати. Я чомусь думаю російською.
Про автоматичний перехід на мову співбесідника (словечки з суржику) періодично думаю. Чому не я підтягую людей до свого мовного рівня, а спускаюсь на щабель нижче, хоч і ненадовго...
чому говорю суржиком? Бо так звикла, вся моя родина так говорить, дитина майже чистою українською, то тепер ми теж підтягуємось.Я не бачу в цьому проблеми, безграмотності чи якогось не того рівня. Ще раз повторюсь, я не кажу калідор, каклети, ньогті, не гекаю і немає говору як Сент Тропе) Як на мене, краще говорити суржиком, ніж натужно російською, як це у багатьох чомусь спрацьовує у закладах)тим паче, що більшість тих, хто вважає, що суржиком «некрасіво» і переходить на людях на російську, говорить ще безграмотніше)
Так само оці звороти, що ви пишете, в інтернеті про «в мене чоловік» я сприймаю просто як неформальне спілкування) не факт, що людина так і формулює думки ) як мені тут дорікали, що я ви пишу з маленької і взагалі речення з маленької літери починаю. Це просто інтернет і швидке спілкування, я можу свідомо на форумі і суржик вставити у текст і не вважаю, що це опускає мене кудись до плінтусу)
Коротше кажучи, «в течении времени» і «шерти» писать - це злочин, звичайно))) але між суржиком і неграмотністю немає знака дорівнює, хоча б в колі тих кого я знаю, я на цьому стою)) На Закарпатті взагалі на суміші мов говорять, але це не значить, що вони не знають українську чи неграмотні.
В майбутньому я планую говорити виключно українською і завдяки вихованню сина це швидко виходить) але намагання по суржику судити про грамотність, рівні і освіченість мене особисто веселять.
А середній варіант є? )
а вихованість теж з суржиком пов‘язана?)
Відредаговано Alice_88, 04 липень 2020 - 15:35.
Опубліковано 04 липень 2020 - 15:42
Елена,
до речі, ще про мову, мені легше набагато висловлювати свою думку письмово російською, я дуже багато читала і читаю цією мовою, в мене набагато більший активний словниковий запас, але я принципово перейшла на українську в соцмережах на широкий загал. При цьому в житті я ніколи не розмовляла чистою російською, тому мабуть суржиком мені так і зручно, бо де не пригадаю швидко українське, можна вставить російське слово) коли мене розпирають емоції, важливо не довго підбирати слова) і дотепніше я сварюсь російськими, не матюками, просто язвить краще виходить. Я працюю над цим, але поки маємо що маємо, російською чим далі, тим більше реально болить язик, коли починаю говорити) Словом, мій суржик - це 80% української наразі, і це безумовно краще, ніж російською.
Опубліковано 04 липень 2020 - 16:13
чому говорю суржиком?
Я неправильно зрозуміла. Думала, що схожа на мою ситуація.
але я принципово перейшла на українську в соцмережах на широкий загал
На Фейсбуці я теж перейла зовсім недавно, в Інстаграмі не можу, бо більшість підписників (80%) Росія, Білорусія, Польща не розуміють української мови.
а вихованість теж з суржиком пов‘язана?)
Не знаю, чого так написала. Щось поміж рядків в повідомленні @Mila* мабуть прочитала і своє додала)).
Опубліковано 04 липень 2020 - 20:45
Вставлю і свої «п’ять копійок».
Наша мова закладається не тільки освітою. Це ще й виховання, коло спілкування, культурний простір, та безліч інших чинників. Наприклад, в моїй сім’ї ніколи не говорили російською. Та я виросла на російських фільмах ( багато ви пам’ятаєте дитячих, юнацьких фільмів українською?), на російських піснях, книжках російською (окрім, хіба, казок). В часи моєї юності при знайомстві, коли хтось говорив українською, його питали, чи він з села. (( Сталі вислови, хлесткі фрази, смішні слівця з фільмів та книг запам’ятовуються і використовуються в розмові. Це теж вливає на мову. От високоосвічені російськомовні теж використовують іншомовні слова, деякі приживаються і нікого вже не дивує коворкінг, камінаут чи що там ще. І так, польтавська російська- це взагалі окрема розмова, деяким краще суржиком розмовляти ніж тим, що вони російською називають.
Мене особисто суржик ніскільки не дратує. Сама можу говорити)) Але намагаюся збагатити свою мову, тому в соціальних мережах перейшла на українську, якщо є вибір, то обираю дубляж фільму українською, читаю українською. Окрему насолоду отримую від книжок із гарним, соковитим перекладом))) Те, що раніше читалося російською сприймається зовсім по іншому)))
Опубліковано 04 липень 2020 - 23:39
Есть грань между сознательным суржиком и отсутствием знания украинского и русского языков. Но почувствовать это различие может только грамотный человек. Вот такая ирония)
Опубліковано 05 липень 2020 - 00:21
Есть грань между сознательным суржиком и отсутствием знания украинского и русского языков. Но почувствовать это различие может только грамотный человек. Вот такая ирония)
той, що говорить чи той, хто судить?)
Опубліковано 05 липень 2020 - 07:59
...
А Ви не з негативом приїхали до Полтави? І з тим же негативом прийшли на форум...
Знаєте, тут вихованням також і не пахне.
Опубліковано 05 липень 2020 - 08:05
А Ви не з негативом приїхали до Полтави? І з тим же негативом прийшли на форум...
Нет мы приехали решить свои дела)). Почему вы так реагируете на мнение посторонних людей? Никто не заставляет оставаться здесь, не развиваться, считать нормальным то, что давно ненормально. В Полтаве нет перспектив, каждый ищет возможность улучшить свою жизнь, дать детям нормальное образование, возможность заниматься в кружках. Здесь что? Один каток на весь город, три кинотеатра, три бассейна. Хорошо, что вас задевает, вы на пути к переменам!
Опубліковано 05 липень 2020 - 08:41
От з якого такого дива Ви вирішили, що я не розвиваюся? Що у моєї сім'ї немає перпектив?!
Ви хочете сказати, що лише в Києві живуть самодостатні високоінтелектуальні люди?! Що в столиці немає маргиналів?
Так нашому місту є куди рости і дуже багато всіляких проблем (особливо з владою). Але не порівнюйте простенький обласний центр зі столицею.
Пс. Я уявляю, який буде Ваш культурний шок, якщо Ви побуваєте в маленькому селищі!
Опубліковано 05 липень 2020 - 09:17
той, що говорить чи той, хто судить?)
Оба)
Kalinna
-
Місто:Полтава, Сади 2
-
Ім'я:Інна
Опубліковано 05 липень 2020 - 09:42
Что же должно было случится у относительно молодой женщины, чтобы быть настолько негативной... Все будет хорошо.
Доступною Вам мовою: «В чужой монастырь со своим уставом не ходят»
Maximather
-
Місто:полтава
-
Ім'я:оксана
Опубліковано 05 липень 2020 - 10:39
Девочки, ви що не розумієте, що Амброзия пише, раді хайпа, і не від хорошого життя??
Дійсно багата людина не буде хвастаться вином чи клубом на мамском форуме провінційного міста)))
Таку людину хочеться тільки пожаліти.
Опубліковано 05 липень 2020 - 12:39
Нет мы приехали решить свои дела)). Почему вы так реагируете на мнение посторонних людей? Никто не заставляет оставаться здесь, не развиваться, считать нормальным то, что давно ненормально. В Полтаве нет перспектив, каждый ищет возможность улучшить свою жизнь, дать детям нормальное образование, возможность заниматься в кружках. Здесь что? Один каток на весь город, три кинотеатра, три бассейна. Хорошо, что вас задевает, вы на пути к переменам!
ой всьо (с)
Опубліковано 05 липень 2020 - 14:56
Девочки, ви що не розумієте, що Амброзия пише, раді хайпа, і не від хорошого життя?? Дійсно багата людина не буде хвастаться вином чи клубом на мамском форуме провінційного міста))) Таку людину хочеться тільки пожаліти.
Вы специально в теме "Суржик" пишете с такими ужасающими ошибками орфографическими и пунктуационными? Ради хайпа? Можно списать на то, что речь неродная, но печально...
И где я писала, что богатая? И мы не пьем если что. И не курим. Писала о приоритетах в жизни людей.
И от смены места проживания я автоматически не становлюсь киевлянкой, а остаюсь такой же полтавчанкой.
Відредаговано Амброзия, 05 липень 2020 - 14:57.
Maximather
-
Місто:полтава
-
Ім'я:оксана
Опубліковано 05 липень 2020 - 15:20
Вы специально в теме "Суржик" пишете с такими ужасающими ошибками орфографическими и пунктуационными? Ради хайпа? Можно списать на то, что речь неродная, но печально...
ви знаєте,наскільки легче і проще жити,коли перестаєш хвилюватися,що про тебе подумає чи скаже друга людина?
Пишу як думаю
Ваші печалі то ваші проблеми)
А я дойшла до цього розуміння,хай і за допомогою гарного психолога,але дійшла))
А,суржик..
Це мелочи жизни)
Все буде добре)
Опубліковано 05 липень 2020 - 15:36
ви знаєте,наскільки легче і проще жити,коли перестаєш хвилюватися,що про тебе подумає чи скаже друга людина? Пишу як думаю
Это еще раз подтверждает, что люди, которые не умеют грамотно писать, имеют бардак в мыслях, не умеют выражать их. При приеме на работу пункт грамотная речь - в списке первых. Это азы! Некоторых внешность спасает, но не всех).
Ваші печалі то ваші проблеми) А я дойшла до цього розуміння,хай і за допомогою гарного психолога,але дійшла)) А,суржик..
Если это обращение конкретно ко мне, то у меня печалей нет). Раз вы переходите на личности, позвольте и Вам дать совет. Ищите другого психолога. В Ваших постах сквозит неуверенность в себе, чувство вины, возможно вы не состоялись как женщина, не представляете социальной ценности, живете так, что Вас это не устраивает. Если бы "дошли", не было бы необходимости оправдываться на форуме и писать людям.
Некоторые уж чересчур простые. Впечатление, что на айфон текст надиктовываете для голосового набора. Эксгибиционисты наверное тоже не думают, что о них подумает другой человек. В одном Вы правы: психически здоровый человек не думает, что он нем говорят другие. Я к таким и отношусь, так что Тhe dog barks the caravan goes).
Я свободно говорю на русском, на английском, арабском и украинском и таких ошибок не допускаю. Всего вам доброго! Можете не отвечать, не мучьте клавиатуру).
Всем добра .
Лали
-
Місто:Недалеко от Полтавы
-
Ім'я:Алина
Опубліковано 05 липень 2020 - 15:45
Зачем приходили?)не поняла цель визита.Обучить грамоте? выпендриться?
0 користувачів читають цю тему
0 учасників, 0 гостей, 0 анонімних користувачів
Відповідати на цитовані повідомлення Очистити
|
Важливі повідомлення
Про рекламу на форумі читати тут.
|