![]() "Суржик"
Розпочатий з Coffetka, 17 кві 2011 14:08
438 відповідей у цій темі
Опубліковано 17 квітень 2011 - 14:08
Первое, что бросается в ухо,когда в Полтаву попадаешь - это суржиковый говорок. Почему люди говорят на этой непонятной смеси?Почему не на украинском или хотя бы русском? Очень бы не хотела, чтобы мой ребенок стал суржиковым
![]() ![]()
Опубліковано 17 квітень 2011 - 20:34 Да, мой сын пошел в школу и меня первое время аж передергивало, когда слышала перекрученные слова. Никуда от этого не деться, разве что изолировать ребенка от общества ![]() Я для себя решила сейчас его не одергивать, не травмировать постоянными придирками. Подрастет и сам станет фильтровать, я надеюсь.
Опубліковано 17 квітень 2011 - 21:40
Якби ви знали, яким рідним мені зараз здається полтавський суржик. Чую у натовпі - і душа радіє - земляк пішов
![]() ![]()
Опубліковано 17 квітень 2011 - 22:01
Я не вижу никакой трагедии в этом. Мы с мужем дома общаемся на русском языке. Сейчас моему сыну 6 лет и он ходит в садик, смотрит ТВ, ходит к бабушке (бабушка с дедушкой коренные полтавчане и у них 100%-ый полтавский суржик
![]() ![]() ![]() ![]()
Опубліковано 17 квітень 2011 - 22:13
Мы дома разговариваем на русском языке, а в садике детей учат украинскому, вот и получится что ребенок будет говорить на "суржике". Можно было бы избежать этого если бы мы дома говорили на украинском, но муж не может и не знает языка.
Опубліковано 18 квітень 2011 - 15:38 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Опубліковано 18 квітень 2011 - 15:51
Про малограмотность это вы зря!я по образованию укр.филолог,разговариваю на суржике,так как росла в таком социуме.могу разговаривать правильно (на работе,в эфире),но в жизни повседневной говорю так,как мне удобно!
Опубліковано 18 квітень 2011 - 15:55 Полностью с Вами согласна, Оля. И моё мнение тоже, что грамотный русский язык - это действительно очень важно, и мне лично тоже хотелось бы, чтобы моя дочка грамотно писала и общалась на русском. Я думаю, всё зависит от нас самих. Если Вы грамотны, то вполне можете научить своего ребёнка быть таким же. Считаю, что на школу особо полагаться в этом плане нельзя. Что касается именно грамотной русской речи, то всё в Ваших руках.
Опубліковано 18 квітень 2011 - 16:09 Аналогично! С садика ТАКОЕ приносит ![]()
Опубліковано 18 квітень 2011 - 16:13
людина адаптується до тих умов, в яких існує. Хтось легше, хтось важче; хтось повільніше, хтось швидше. І це нормально.
10 років тому переїхала до Полтави і дуже хвилювалася саме за мову. Чоловік сюди приїхав на 3 міс. раніше і я його допитувала"скажи, якою мовою там розмовляють? Це ж ПОЛТАВА - духовна скарбниця і т.д."
чоловік відповів, що російсько-українською - це мене дуже здивувало! з іншого боку - зраділа, що не буду почуватися "чужинкою", бо у нас на Хмельниччині теж розмовляють рос-укр..
Але у кожного регіону свої діалекти.
далі про цікаве.
буває часом, що таксисти (я полюбляла раніше з ними поговорити), або інші люди, з якими стикаєшся помічають, що я не місцева (тобто чують західний акцент)
коли буваю у батьків, то вони мені говорять, що вже у мене акцент "полтавський".
і був випадок - зустріла друга дитинства, з яким дааавно не бачились. він одразу сказав, що розмовляю "по-полтавськи". ось така чудасія часом буває.
ще хотіла сказати таке. Часто переходжу на мову співрозмовника.
На роботі більш-менш себе контролюю, а в побутовій мові - як вийде.
ось і на форумі весь час спілкувалася мовою форуму - так було простіше.
Зараз перейшла на українську (тренуюсь, бо скоро на роботу).
Не знаю тільки, чи довго втримаюсь
![]() ![]()
Опубліковано 18 квітень 2011 - 16:38 А я-то думаю, что это на тебя нашло. Раньше писала на русском, а тут на тебе.
Опубліковано 18 квітень 2011 - 16:42
![]() ![]() ![]()
Опубліковано 18 квітень 2011 - 17:08 Малограмотність в масштабах області? Ні, не думаю. Це, скоріше, традиція, така собі пікантна родзинка, місцевий колорит ![]() Знаю багатьох справді розумних людей, що спілкуються між собою на суржику (а як інакше, якщо так розмовляли батьки-друзі-сусіди).
Опубліковано 18 квітень 2011 - 17:12
оцей колортний суржик і є діалектами, які притаманні кожній області, регіону....
щось типу того, як одні назвають сковорідка, інші сковорода, а треті - пательня (це у мене на малій батьківщині так кажуть))))))
Опубліковано 18 квітень 2011 - 17:48 100% согласна и разделяю это мнение. Сама в жизни говорю на суржике, хотя приятнее слышать чистую речь, особенно украинскую. Но не такую как на канале СТБ. Не могу никак привыкнуть к ихним "в этері", "евро", "Путин" (читати українською). Меня больше коробит, когда пишут неграмотно. Причем не сложные слова, где в словарь лучше заглянуть, а такие как "што-то" вместо "что-то", "севодня" вместо "сегодня", "лудше" вместо "лучше", "сибе" вместо "себе". Типа "Як казю, так і писю". Про опечатки речь не идет.
Опубліковано 18 квітень 2011 - 18:06
Ох, Mama Mary, мені самій іноді так хочеться на форумі писати українською, але роки спілкування в інтернеті виробили звичку російськомовного онлайн-спілкування.
Щодо нашої сім'ї, ми двомовні - я з дитинства говорила українською, чоловік - російською, навчався в російськомовній школі. Але дома намагаємося спілкуватися українською. Якщо не зважди, то хоча б з дитиною говоримо саме правильною українською. Сама суржик страшенно не люблю, але нам нікуди не подітися від впливу російської мови, тому суржик для Полтави це вже майже офіційна мова ![]() Дуже дратують русизми, які дитина приносить із садочка. І якщо я спочатку її виправляла, то зараз просто прошу "Кіра, давай говорити або російською, або українською" і дитина вже тоді переходить на українську. Також погоджуся з ОЛЯ, нинішнім учням дуже не вистачає саме грамотності як в українській, так і в російській мовах. Але це, на мою думку, більше залежить не від школи, а від їх особистого ставлення до книг та читання. ![]()
Опубліковано 18 квітень 2011 - 18:09 Мого батька до цього часу жартома називають деякі знайомі "западенцем" за деякі його вирази (пательня, ровер, ґишка...) І це при тому, що він з 1970-го року живе на Полтавщині. Коли я навчалася в школі, у паралельному класі вчителька української мови так і говорила: "ходю, сидю..." ![]() Але неграмотність це проблема не лише української мови чи суржика ![]()
Опубліковано 18 квітень 2011 - 18:12
до речі про школи і садочки. ой як ми з чоловіком засмучувалися, коли синочок із садочка приносив такі "перли". ми його весь виправляли.
у школі ситуація повторилась, ПРОТЕ, коли говорить про побутові речі - то використовує суржик, коли по навачальній програмі (уроки обговорюємо, різні завдання) - то чудо!!!!! говорить чистою українською !!!!!!!!!!!!!! Отакі вони наші дітки - ВСЕ МОЖУТЬ!!!
Лєн, а раніше де жив? якщо не секрет? бо ровер - це точно Тернопіль, або Рівне, або Львів .....
Опубліковано 18 квітень 2011 - 18:15 Вінницька область ![]() 0 користувачів читають цю тему0 учасників, 0 гостей, 0 анонімних користувачів |
Важливі повідомлення
Про рекламу на форумі читати тут. |