Перехід до вмісту

Фотографія

"Суржик"

• Будь ласка, увійдіть в систему, щоб відповісти
438 відповідей у цій темі

#1 Coffetka

Coffetka

Дошкільня

• Активістки
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 173 повідомлення
  • Місто:Полтава
  • Ім'я:Юлия

Опубліковано 17 квітень 2011 - 14:08

Первое, что бросается в ухо,когда в Полтаву попадаешь - это суржиковый говорок. Почему люди говорят на этой непонятной смеси?Почему не на украинском или хотя бы русском? Очень бы не хотела, чтобы мой ребенок стал суржиковым :((( В семье у нас говорят на украинском и на русском, суржик никто не употребляет, но ведь пойдет в сад, в школу, на улицу - по племяннице знаю - нахватается :( ВОПРОС: считаете ли вы этот факт неприемлемым и,если да, то как боретесь? Обращаете ли внимание своих деток на правильное произношение и вообще,культивируете ли грамотную речь?

#2 Мама Лена

Мама Лена

ветер перемен...

• Довгожителі
  • ЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗерняткоЗернятко
  • 20 412 повідомлення

Нагороди

2            

Опубліковано 17 квітень 2011 - 19:37

Грамотную речь стараемся прививать, но от суржика вы никуда не денетесь. Он есть везде, у каждого региона свой говор и акцент. Причем во всех странах.

#3 Try

Try

Мама-волшебница

• Завсідники
  • 9 153 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 17 квітень 2011 - 20:34

о ведь пойдет в сад, в школу, на улицу - по племяннице знаю - нахватается

Да, мой сын пошел в школу и меня первое время аж передергивало, когда слышала перекрученные слова. Никуда от этого не деться, разве что изолировать ребенка от общества :sarcastic: .
Я для себя решила сейчас его не одергивать, не травмировать постоянными придирками. Подрастет и сам станет фильтровать, я надеюсь.

#4 Ozzz

Ozzz

Мрійлива мамуля

• Наша пісочниця
  • 1 164 повідомлення
  • Місто:Полтава-Київ
  • Ім'я:Юлька-моргулька:)

Нагороди

Опубліковано 17 квітень 2011 - 21:40

Якби ви знали, яким рідним мені зараз здається полтавський суржик. Чую у натовпі - і душа радіє - земляк пішов:). Звичайно, я намагаюсь уникати перекручених слів, постійно виправляю і себе, і чоловіка. Але чистої, літературної мови я зараз не чую ніде (ні української, ні російської). Тому я сильно не напрягаюсь з цього приводу (як каже моя бабулька "не було б більшого горя"). :crazy:

#5 ОЛЯ

ОЛЯ

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 824 повідомлення
  • Місто:сказки)))

Нагороди

Опубліковано 17 квітень 2011 - 22:01

Я не вижу никакой трагедии в этом. Мы с мужем дома общаемся на русском языке. Сейчас моему сыну 6 лет и он ходит в садик, смотрит ТВ, ходит к бабушке (бабушка с дедушкой коренные полтавчане и у них 100%-ый полтавский суржик :sarcastic: не путать с говором жителей из сельской местности) и иногда у него проскальзывают слова :blush: ничего подрастет начнет фильтровать. Я же научилась :D могу на русском, могу на украинском, а могу и на суржике :crazy: Я больше переживаю за русскую грамматику. Сейчас этому в школе не уделяют много внимания, весь упор на украинский, английский. А мне бы хотелось что мой сын умел грамотно писать по-русски. Я считаю вот это важно.

#6 Kesnia

Kesnia

Мэри Поппинс

• Наша пісочниця
  • 1 435 повідомлення
  • Місто:Полтава, р-н Парка победы
  • Ім'я:Ксюша

Нагороди

2               

Опубліковано 17 квітень 2011 - 22:13

Мы дома разговариваем на русском языке, а в садике детей учат украинскому, вот и получится что ребенок будет говорить на "суржике". Можно было бы избежать этого если бы мы дома говорили на украинском, но муж не может и не знает языка.

#7 felice

felice

Докторка мамських наук

• Довгожителі
  • 10 754 повідомлення

Нагороди

2       2         

Опубліковано 18 квітень 2011 - 15:38

:rolleyes: я переехала в Полтаву 8 лет назад, сама коренная крымчанка, поэтому суржика никогда не слышала (языки нацменьшинств - да, а вот такого как здесь - нет), по окончании школы собиралась поступать на филологический, но :rolleyes: пошла учиться в другом направлении. Честно признаюсь, было очень тяжело привыкать к этому "языку", первые несколько лет вообще не могла спокойно ездить в общественном транспорте, мужа постоянно исправляла ( :sarcastic: он у меня коренной полтавчанин), а когда пошла работать, поняла, что все это бесполезно, невозможно искоренить эту малограмотность (считаю суржик проявлением малограмотности :4esslovo: ), тем более, что во многих полтавских организациях даже документооборот ведется на суржике, иногда такое напишут :blink: , когда это делают дяденьки и тетеньки предпенсионного и пенсионного возраста - понять еще как-то можно, но когда так говорят и пишут молодые люди -.... :girl_cray2: Сына уже стараюсь так откровенно не исправлять, надеясь, что позже сам начнет фильтровать

#8 merkysha

merkysha

Народжена бути...білкою!

• Довгожителі
  • 9 993 повідомлення

Нагороди

2               

Опубліковано 18 квітень 2011 - 15:51

Про малограмотность это вы зря!я по образованию укр.филолог,разговариваю на суржике,так как росла в таком социуме.могу разговаривать правильно (на работе,в эфире),но в жизни повседневной говорю так,как мне удобно!

#9 Helene

Helene

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 4 934 повідомлення
  • Місто:Сады 1
  • Ім'я:Алёна

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 15:55

Я больше переживаю за русскую грамматику. Сейчас этому в школе не уделяют много внимания, весь упор на украинский, английский. А мне бы хотелось что мой сын умел грамотно писать по-русски. Я считаю вот это важно.

Полностью с Вами согласна, Оля. И моё мнение тоже, что грамотный русский язык - это действительно очень важно, и мне лично тоже хотелось бы, чтобы моя дочка грамотно писала и общалась на русском. Я думаю, всё зависит от нас самих. Если Вы грамотны, то вполне можете научить своего ребёнка быть таким же. Считаю, что на школу особо полагаться в этом плане нельзя. Что касается именно грамотной русской речи, то всё в Ваших руках.

#10 nadin

nadin

Докторка мамських наук

• Довгожителі
  • 8 717 повідомлення
  • Ім'я:Надежда

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 16:09

Мы дома разговариваем на русском языке, а в садике детей учат украинскому, вот и получится что ребенок будет говорить на "суржике". Можно было бы избежать этого если бы мы дома говорили на украинском, но муж не может и не знает языка.

Аналогично! С садика ТАКОЕ приносит :blink: страх. Но она еще маленькая, даже на исправления пока особо не реагирует.

#11 Firefly

Firefly

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 249 повідомлення
  • Ім'я:Світлана

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 16:13

людина адаптується до тих умов, в яких існує. Хтось легше, хтось важче; хтось повільніше, хтось швидше. І це нормально. 10 років тому переїхала до Полтави і дуже хвилювалася саме за мову. Чоловік сюди приїхав на 3 міс. раніше і я його допитувала"скажи, якою мовою там розмовляють? Це ж ПОЛТАВА - духовна скарбниця і т.д." чоловік відповів, що російсько-українською - це мене дуже здивувало! з іншого боку - зраділа, що не буду почуватися "чужинкою", бо у нас на Хмельниччині теж розмовляють рос-укр.. Але у кожного регіону свої діалекти. далі про цікаве. буває часом, що таксисти (я полюбляла раніше з ними поговорити), або інші люди, з якими стикаєшся помічають, що я не місцева (тобто чують західний акцент) коли буваю у батьків, то вони мені говорять, що вже у мене акцент "полтавський". і був випадок - зустріла друга дитинства, з яким дааавно не бачились. він одразу сказав, що розмовляю "по-полтавськи". ось така чудасія часом буває. ще хотіла сказати таке. Часто переходжу на мову співрозмовника. На роботі більш-менш себе контролюю, а в побутовій мові - як вийде. ось і на форумі весь час спілкувалася мовою форуму - так було простіше. Зараз перейшла на українську (тренуюсь, бо скоро на роботу). Не знаю тільки, чи довго втримаюсь :sarcastic: :sarcastic:

#12 nadin

nadin

Докторка мамських наук

• Довгожителі
  • 8 717 повідомлення
  • Ім'я:Надежда

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 16:38

ось і на форумі весь час спілкувалася мовою форуму - так було простіше.
Зараз перейшла на українську (тренуюсь, бо скоро на роботу).
Не знаю тільки, чи довго втримаюсь :sarcastic: :sarcastic:

А я-то думаю, что это на тебя нашло. Раньше писала на русском, а тут на тебе.

#13 Firefly

Firefly

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 249 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 16:42

А я-то думаю, что это на тебя нашло. Раньше писала на русском, а тут на тебе.

:sarcastic: :sarcastic: :sarcastic: сама в шоці!!!!

#14 Ozzz

Ozzz

Мрійлива мамуля

• Наша пісочниця
  • 1 164 повідомлення
  • Місто:Полтава-Київ
  • Ім'я:Юлька-моргулька:)

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 17:08

невозможно искоренить эту малограмотность (считаю суржик проявлением малограмотности )

Малограмотність в масштабах області? Ні, не думаю. Це, скоріше, традиція, така собі пікантна родзинка, місцевий колорит:)
Знаю багатьох справді розумних людей, що спілкуються між собою на суржику (а як інакше, якщо так розмовляли батьки-друзі-сусіди).

#15 Firefly

Firefly

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 249 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 17:12

оцей колортний суржик і є діалектами, які притаманні кожній області, регіону.... щось типу того, як одні назвають сковорідка, інші сковорода, а треті - пательня (це у мене на малій батьківщині так кажуть))))))

#16 Сана

Сана

Вообще-то я ангел, просто на метле быстрее...)))

• Завсідники
  • 2 836 повідомлення
  • Ім'я:Оксана

Нагороди

3         

Опубліковано 18 квітень 2011 - 17:48

Про малограмотность это вы зря!я по образованию укр.филолог,разговариваю на суржике,так как росла в таком социуме.могу разговаривать правильно (на работе,в эфире),но в жизни повседневной говорю так,как мне удобно!

100% согласна и разделяю это мнение. Сама в жизни говорю на суржике, хотя приятнее слышать чистую речь, особенно украинскую. Но не такую как на канале СТБ. Не могу никак привыкнуть к ихним "в этері", "евро", "Путин" (читати українською). Меня больше коробит, когда пишут неграмотно. Причем не сложные слова, где в словарь лучше заглянуть, а такие как "што-то" вместо "что-то", "севодня" вместо "сегодня", "лудше" вместо "лучше", "сибе" вместо "себе". Типа "Як казю, так і писю". Про опечатки речь не идет.

#17 Гелла

Гелла

Мама-лентяйка

• Довгожителі
  • 6 539 повідомлення
  • Ім'я:Олена

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 18:06

Ох, Mama Mary, мені самій іноді так хочеться на форумі писати українською, але роки спілкування в інтернеті виробили звичку російськомовного онлайн-спілкування.

Щодо нашої сім'ї, ми двомовні - я з дитинства говорила українською, чоловік - російською, навчався в російськомовній школі. Але дома намагаємося спілкуватися українською. Якщо не зважди, то хоча б з дитиною говоримо саме правильною українською. Сама суржик страшенно не люблю, але нам нікуди не подітися від впливу російської мови, тому суржик для Полтави це вже майже офіційна мова :)
Дуже дратують русизми, які дитина приносить із садочка. І якщо я спочатку її виправляла, то зараз просто прошу "Кіра, давай говорити або російською, або українською" і дитина вже тоді переходить на українську.
Також погоджуся з ОЛЯ, нинішнім учням дуже не вистачає саме грамотності як в українській, так і в російській мовах. Але це, на мою думку, більше залежить не від школи, а від їх особистого ставлення до книг та читання. ;)

#18 Гелла

Гелла

Мама-лентяйка

• Довгожителі
  • 6 539 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 18:09

одні назвають сковорідка, інші сковорода, а треті - пательня (це у мене на малій батьківщині так кажуть)

Мого батька до цього часу жартома називають деякі знайомі "западенцем" за деякі його вирази (пательня, ровер, ґишка...) І це при тому, що він з 1970-го року живе на Полтавщині.

Меня больше коробит, когда пишут неграмотно.

Коли я навчалася в школі, у паралельному класі вчителька української мови так і говорила: "ходю, сидю..." :)
Але неграмотність це проблема не лише української мови чи суржика :) Інколи в інтернеті такі "перли" зустрічаєш російською мовою!...

#19 Firefly

Firefly

Докторка мамських наук

• Завсідники
  • 2 249 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 18:12

до речі про школи і садочки. ой як ми з чоловіком засмучувалися, коли синочок із садочка приносив такі "перли". ми його весь виправляли.
у школі ситуація повторилась, ПРОТЕ, коли говорить про побутові речі - то використовує суржик, коли по навачальній програмі (уроки обговорюємо, різні завдання) - то чудо!!!!! говорить чистою українською !!!!!!!!!!!!!! Отакі вони наші дітки - ВСЕ МОЖУТЬ!!!

Мого батька до цього часу жартома називають деякі знайомі "западенцем" за деякі його вирази (пательня, ровер, ґишка...) І це при тому, що він з 1970-го року живе на Полтавщині.

Лєн, а раніше де жив? якщо не секрет? бо ровер - це точно Тернопіль, або Рівне, або Львів .....

#20 Гелла

Гелла

Мама-лентяйка

• Довгожителі
  • 6 539 повідомлення

Нагороди

Опубліковано 18 квітень 2011 - 18:15

Лєн, а раніше де жив? якщо не секрет? бо ровер - це точно Тернопіль, або Рівне, або Львів .....

Вінницька область :) У нього в селі взагалі суміш російської, української, польської та вірменської мов, інколи такі унікальні слова можна почути!

1 користувачів читають цю тему

0 учасників, 1 гостей, 0 анонімних користувачів

Важливі повідомлення

Про рекламу на форумі читати тут.

Реклама